Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 06:19 - Доктор Кръстев и БГ интелектуалеца днес
Автор: crmx Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
2



   Темата ме затрудни максимално, в началото се замислих кои са тези съвременни интелектуалци , търсейки сравнение между тях и доктор Кръстев. Сега обаче ми се струва ,че проблема в заглавието е по-дълбок, като начало ще е добре да дефинираме това понятие интелектуалец. Какво е това животно бг интелектуалецът и какво прави ДНЕС .  В речника на Кеймбридж пише ,че интелектуалецът  е : много добре образован човек , чиито интереси са учение и други занимания ,които включват внимателно разсъждение и умствени усилия.

      Не знам дали има смисъл  да говоря за биографията  на доктор Кръстев , цялата информация ,която намерих за него и за кръгът Мисъл показва едно нещо ,че неговата интелектуална борба е била борбата за просвета. Доктор Кръстев ясно е виждал нуждата от образование и културно развитие на българския народ. България по негово време прави първите несигурни крачки в тази насока ,а  интелектуалния обръч ,който той  сформира около себе си, играе ролята на двигател на българското образование и култура.  Всъщност нивото на образованието по-това време е било толкова ниско ,че  навярно контрастът на милата ни родина спрямо западно европейските държави е бил сериозен стимул за тези момчета ,завършили висше в чужбина и знаещи  по 4-5 езика.Те  не са могли да стоят със скръстени ръце  и слава богу ,защото мозъците ни сигурно щяха да бъдат на ниво самоковски картоф ,затова пък щяхме да сме първата картофена република (лошо! банани нямаме ,но това ме кара да се замисля дали в Африка не  мислят с бананите си..)  . Разбира се България и днес си остава задръстена провинция , все пак 5 века под турско робство оставят своя отпечатък , в чест на комплекса ни за малоценност  е изписано доста, именно с това се занимава народопсихологията. Цяло чудо е ,че в забравена от бога (но не и от руснаците) държавица като България са се събрали няколко човека покриващи критериите за интелектуалец , а още по-невероятно е колко много успяват да направят тези хорица .  Не са построили нито магистрала ,нито мол , но етикета „строители на България” им стои добре , защото те са хората положили основите на образованието и културата. Трудно ми е да си представя как българския народ върви към „светли бъднини”  с мотика в ръка .. не мотика, а просвета са ни дали те. Да подсещам се за Стоян Михайловски и няма как  да не копирам поне една строфа от „Върви народе възродени”

 

 

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Внимание!Следващите редове не се препоръчват за хора,които умеят да четат!

Сто години по-късно тази строфа ме кара да се питам , кога забравихме този химн? Дали въобще хората са го разбирали някога ? Как така избрахме да ни управляват хора които смятат ,че БАН е клуб на „феодални старци” ? Напред народността пада ,а знаниетУ is dead! Къде остана борбата на доктор Кръстев за естетическия вкус на българина ?? Защо четете Телеграф и гледате турски сериали хорааа?! Къде са тия съвременни интелектуалци , кой ще ни измъкне от бунището? Защо сте толкова тихи...толкова ли ви харесва тази пумийна яма? Виждам само няколко варианта:

1. Проблем няма ,защото сме прекалено тъпи ,за да го видим и разберем.

а) Харесва ни така! Ти кво имаш против Телеграф ве?!?Весника си има и кръстословица и судоку, и вицове , пък и на 3-та страница винаги има гола кака. Ни ма занимавай не виждаш уи че дават Уевски и Берое.

б) Ква просвета , кви 5 Уева бе? Не виждаш уи че не моем си платим тока ве? Неам кинти да си зема на дицата банани за Коуеда ве ! Ни са ибавай Киреее!

в) Милионерче не се подигравай ти давай, давай,
бръкни по дълбоко, имаш пари давай, давай,
не се съжалявай ти си паралия, не се подигравай ти.

Раз, два, три номер едно си ти,
четири, пет, шест ти си добър шеф,
имаш ли парички, даваш ги на всички,
имаш ли парички, ходиш по женички.

2. Проблем има , но ми причинява стомашно неразположение (киселини) затова гледам да не мисля за него и да заровя главата надълбоко в пясъка ,там където миризмата на гнило не достига. Кой пък съм аз ,че да направя нещо?

3. Чао пичове ! Тук няма бъдеще заминавам за

 /anywhere if salary=5x/

4.  Да  разбира се знаем за проблема и разбираме сериозността му , поставил съм срок до петък на експертите от министерство на образованието да го оправят. Да разбира се ,че и тях ги подслушваме ... престанете най-накрая с тези провокативни въпроси. Да знаете ,че оставката ми е в джоба.

 

   Е , можеше да бъде и по-зле, поне бомби не падат. Въпреки това българската просвета е в руини. Ще се нуждаем от плана Маршал за бг образованието и културата ,за да си стъпят на краката както Германия след втората световна война. Откъде ще дойде този план обаче не се вижда.... А да сетих се! От съвременния БГ интелектуалец! Всъщност съм оптимист. Спомням си как завършваха епизодите на досиетата Х „истината е някъде там...” моят вариант е интелектуалците са някъде там...




Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: crmx
Категория: Лични дневници
Прочетен: 43279
Постинги: 5
Коментари: 20
Гласове: 138
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930